USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÖNEMLİ BİR KARAR

10-07-2023

Son günlerde gazetelerde adı geçer oldu. Muğla İlimize bağlı Milas İlçesinde Belediye Meclisinde önemli bir karara imza atıldı. Bilindiği üzere Muğla İli çevresinde işletilen mermer ocaklarımız var. Milas -Güllük arasında da ‘boksit’ madeni çıkarılıyor. Anımsayanlar vardır. Bir zamanlar yani bundan maksimim 15 yıl kadar önce Muğla Bölgesinde çıkarılan mermerler işlem gördükten sonra büyük ebatlarda kesilip büyük ve uzun araçlarla Marmaris Limanından da ihracat ediliyordu. Mermer taşıyan ağır tonajlı uzun taşıyıcılar Muğla-Marmaris yoluna zarar veriyor, hatta yolun kaymasına veya çökmesine neden olduğu için şikayet konusu oluyordu. Çevreciler ve vatandaşlar buna karşı oldular. Deniz kapısından giriş çıkış yapan turistler mermer ihracatı ile yoğunlaşan karmaşa yüzünden rahatsız oluyor, yollarımız bozuluyordu. Sonra bu yolun kullanılmasından vazgeçildi. Buna rağmen Marmaris’e gelmeden önceki Taşan yokuşundan itibaren yolun belirli bölümlerinde çökme ve kayma izleri olduğunu görüyoruz. Zaten ilgililer böyle yerlere dikkat edilmesi için işaret koymaya başladılar.

 

Yine bilindiği üzere Milas-Bodrum Yolu üzerinden 8 km. sonra sağa sapıldığında takriben 18 Km. sonra ‘Kıyıkışlacık’ adıyla, antik çağda ‘İasos’ olarak bilinen güzel bir yerleşim yerine ulaşılır.  Buranın eskiden bir limanı varmış. Oraya gidenler batık limanın taşlarını yerinde görebilirler. Buranın turizm yapan tatilciler için sakin bir destinasyon olduğunu iyi biliyoruz. Buraya yeni bir iskele veya rıhtım yapılmak isteniyor. Milas Belediyesi ve halk bu projeye karşı çıkıyor. Burasının turizm için ‘Sakin Şehir’ olarak kalmasını istiyor. Aksi halde buranın özelliğinin bozulacağını, turizm yapılan bir yerde mermer ve boksit yüklü damperli araçların hem doğaya ve ham de tarihi geçmiş ve kalıntılara zarar vereceği öne sürülerek Milas Belediye Meclisinde yapılan oylamayla kabul bu proje görmüyor. Meclis üyeleri bu projenin burada uygulanmasına gerek olmadığını, zaten Güllük’te böyle bir iskele bulunduğunu söylüyorlar.  

 

Burada Mandalya Körfezi kıyısında Güllük Bu şirin tatil kasabası, Bodrum’un kalabalığından hoşlanmayan tatilciler için daha sakin bir tatil olanağı sunmaktadır. Limandan, çevrede çıkarılan boksit madeni ihraç edilmektedir. Mandalya Körfezi ve Asin Koyu çevresine yerleşmiş kasabanın sahili, balıkçıları, kahveleri, tepelere yerleşmiş otelleri ve evleri kasabanın topografik özellikten dolayı hep deniz görür. Kentin kuzeyine kurulu dalyanda ve denizde birçok balık çeşidi çıkmaktadır. Lüfer, kefal ve en çok da yılan balığı avlanmaktadır. Sahil lokantalarından birine oturup kendinize yılan balığı ziyafeti çekebilirsiniz. Çevredeki koyların birçoğunda kültür balıkçılığı da yapılmakta, çipura ve levrek yetiştirilmektedir. Güllük’te de komşusu Bodrum gibi bölgeye özel tekneler (gulet) yapılan tersaneler vardır. Gezi tekneleriyle Kıyıkışlacık’a ve çevre koylara gidilir. Tarihe ve arkeolojiye ilgisi olanlar zamanında Argos’lu kolonilerin kurduğu bu şehrin Kıyıkışlacık (İasos) ören yerini, Akropol’ü, Tiyatro ve Odeon’u,  Agora’yı, sur duvarlarını görebilirler.  Antik şehrin simgesi Yunus balığı sırtında olan, mitolojide ‘Aşk Tanrısı’ olarak heykelini müzelerimizde gördüğümüz Eros’tur. O zamanlar da evlerde hediyelik eşya olarak alınan, satılan objelerden birisi bu Eroslar olsa gerektir. Denizde boğulanları da kurtaran çok sempatik, adını bir Peygamber’e de veren sevimli canlılardır Yunuslar.  Diyeceğim odur ki, ihracatımızı arttıralım, ama doğamızı, güzelliklerimizi bitirip tüketmeyelim. Çocuklarımıza yaşadığımız evreni bulduğumuz gibi daha mamur ve bakımlı bırakalım…

Erol Uysal 08.07.2020   

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?