USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ULUSAL EGEMENLİK

10-07-2023

‘Ulusal Egemenlik’ ya da ‘’Milli Hakimiyet’ devletin gücü olan egemenliğin doğrudan doğruya ulusa ait olması demektir. Bunu, ‘Milli egemenlik, Ulus egemenliği ya da eski tanımıyla ‘Hakimiyeti Milliye’ olarak da söyleyebiliriz. Bunun ansiklopedik tanımı, ‘Ulusal egemenliğin var olduğu devletlerde, kurucu ve yönetici gücün bazı kişilerde ya da belli gruplarda değil, halkın bizatihi kendisinde olmasıdır. Ulusal egemenliğin en önemli göstergelerinden biri meclis ve onu oluşturan demokratik seçimlerdir. Uluslar bu sayede kendi egemenliklerini oluşturabilirler”.

 

İşte, 23 Nisan 1920’de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığında Ankara’da Büyük Millet Meclisinin toplanması ve Ulusal Egemenliğin ilanının 100. Yılını idrak ediyoruz. Yüce Atatürk Bu önemli günün kutlanmasını Cumhuriyeti kurduktan sonra dünyada ilk olan bir öngörüyle çocuklarımıza, gençliğe emanet etmiştir. Günün adı ‘Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ olmuştur. Yazar rahmetli Turgut Özakman ‘Çılgın Türkler’ adlı kitabında Kurtuluş Savaşının başlangıcını Bandırma Vapuru ile Mustafa Kemal’in Samsun’a ayak bastığı günden Amasya Tamimi, Erzurum ve Sivas Kongrelerini yaparak Ankara’da Büyük Millet Meclisini toplamasını ‘Kurtuluş’, Afyon’dan İzmir’e kadar 14 günde düşmanı topraklarımızdan gerisin geriye atışını ise ‘Zafer Yolu’ olarak adlandırmıştır. 23 Eylül 2013 tarihinde kaybettiğimiz bu değerli Atatürkçü insanı saygı ve takdirle anıyorum.

Yaşadığımız ‘Korano Virüs salgını nedeniyle bu yıl Milli ve Dini bayramlarımızı içimiz burularak laikiyle kutlayamıyoruz. İstiklal Marşımızı 23 Nisan 2020 Perşembe günü saat 21.00’de evlerimizin pencere veya balkonundan hep birlikte söyleyeceğiz. Aynı zamanda bayraklarımızı evlerimizin balkonlarına, pencerelerine asmayı ihmal etmeyelim.

TBMM’sinin 100. Yıl kuruluş yıldönümü Cumhuriyetimizin kuruluşu öncesinde çok önemli bir milattır.  Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş Yıldönümünü kutlamamamıza sadece 3 yıl kaldı. Zengin tarihimizin özellikle Birinci Cihan Savaşı ve Kurtuluş Savaşını genç çocuklarımızın çok iyi bilmeleri gerekir. Tarihini bilmeyen veya önemsemeyen ulusların geleceğini tayinde zorluk çekecekleri hep söylenmiştir. Osmanlı Devleti’nin 1699 yılında yapılan ‘Karlofça Antlaşması’yla (Bugün Sırbistan’da) yaşadığı yenilgi ve kaybettiği topraklardan sonra Çanakkale Savaşlarıyla elde edilen güven ve dirilişle Kurtuluş Savaşında zafere ulaşılmış, yeni çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla itibar yeniden kazanılmıştır. Bu mutlu günleri yaşamamız için canını dişine takarak mücadele veren tüm şehit ve gazilerimize başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere rahmet diliyor, minnet ve şükranla cennet mekanları olsun diyoruz.  Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm Ulusumuza kutlu olsun!  

Erol Uysal 22 Nisan 2020

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?