Adım Adım Stres Yönetimi

Funda ALTUNTAŞ & PSİKOLOG

11 ay önce

Stres, herkesin yaşadığı normal bir durumdur. Bunu yaşamayan kimse yoktur. Hayatın bir parçası olan stres sayesinde bizler olaylara ve kişilere tepki verebiliyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken stresin düzeyidir. Hiç stresli hissetmemektense ortalama bir stres düzeyine sahip olmak normal olarak nitelendirilmektedir. Ancak stresin düzeyi arttıkça hayatımızdaki problemlerle baş etme düzeyimizde oldukça güçleşir. Buna bağlı olarak da iş, aile ve sosyal hayatımıza uyum sağlama konusunda eksiklikler ortaya çıkar. Stresle baş etmeyi öğrenerek bu eksiklikleri en aza indirmek mümkün.

Stresli olduğunuz anlarda, bu durumla baş edebilmek adına sizlere bazı adımlardan bahsedeceğim. İlk adım; Olumlu yönlerinizi vurgulayarak “Bu durumun üstesinden gelebilirim” gibi telkinlerde bulunmak ve kendinize güvenmekten bir an bile vazgeçmemek. İkinci adım; Stresli olan kişiler yaşadıkları olumsuz tecrübelerini ve gelecekte olmasından endişe duydukları durumları sürekli olarak akıllarına getirir. Bunu yapmaktan vazgeçip, geçmiş ve geleceğe odaklanmayı bırakmayı seçtiklerinde andan keyif almaya başlarlar. Üçüncü adım; Etrafınızda sizi olumsuz etkileyen negatif kişiler varsa onlardan uzaklaşarak, size iyi gelen, yanında olmaktan keyif aldığınız kişilerle iletişime geçmek. Dördüncü adım ise; gevşeme egzersizleri yaparak bedenin rahatlamasını sağlamak. Bunlara ek olarak yürüyüş yapmak ve sürekli gülümsemenin de stresi azaltmada etkili olduğu bilinmektedir.  

Stres düzeyinizde aşırılıklar hissediyorsanız bunu normale indirgemek adına harekete geçmelisiniz. Aksi takdirde var olan potansiyeliniz ile savaş halinde olmayı seçersiniz. Unutmayın, Paul Brown’un dediği gibi “Kazanmanın anahtarı, stres altındaki duruşunuzdur.”

Sevgiyle Kalın…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI