DEPREM ÇOCUKLARA NASIL ANLATILMALI?

Funda ALTUNTAŞ & PSİKOLOG

10 ay önce

Her konuda olduğu gibi depremi anlatırken de çocukların yaşları ve gelişim süreçleri dikkate alınarak depremden bahsedilmelidir. Çocukların depremle ilgili kafalarında birçok soru işaretleri bulunur. Sorularını cevaplarken mümkün olduğu kadar açık ve net cevaplar verilmelidir. Bunu yaparken korkutucu deprem hikayelerinden bahsetmek yerine depremin doğal bir afet olduğu üzerinde durulmalıdır. Deprem normalleştirildiği takdirde baş edilmesi kolay bir hale gelir. Böylece deprem anındaki ve sonrasındaki olumsuz etkiler daha kısa sürer.

Çocuklara depremin nasıl oluştuğu ve deprem anında yapılması gerekenler ortak bir iletişim şekli belirlenerek konuşulmalıdır. Örneğin, yaşa bağlı olarak çocuğa deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler somut bir şekilde oyuncakları ile canlandırılabilir. Böylece hem çocuğun zihnindeki depremle ilgili bilgiler daha kalıcı olur hem de çocuk depremi daha kolay normalleştirir. Çocuk, depremle ilk defa karşılaşıyorsa ve daha öncesinde depremle ilgili herhangi bir bilgiye sahip değilse ne tepki vereceğini bilemez. Bu gibi durumlarda çocuk, ebeveyninin tepkilerini kopyalar ya da ebeveyninin tepkileriyle ilgili çıkarsamalarda bulunur. Yüz ifadelerinden ve davranışlardan çocuklar ebeveynlerinin duygularını çoğu zaman hissederler. Dolayısıyla doğal afet gibi durumlarda ebevenlerin duygu kontrolü ve kriz yönetimi becerisi kazanmış olması hayati önem taşır.

Çocuğa deprem olduğu zaman “bir şey yok, korkma” diyerek yaklaşırsanız çocuğun ortaya çıkan duygularını yok sayarak onu tüm yoğun duygularıyla tek başına baş etmeye mecbur bırakırsınız. Çocuk korktuğunu dile getirdiğinde “biliyorum ama bak yanındayım” demek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Aslında çocuk duygularını ifade ederken güvende olduğunu duymak ister. Çocuğun güvenliğini tehdit edici durumları daha fazla ön plana çıkartırsanız, çocuğun korku ve anksiyete düzeyi de buna bağlı olarak artar. Evin dayanıklı bir ev olduğundan, deprem çantasına sahip olduğunuzdan ve deprem anında yapılması gerekenlerden bahsederseniz çocuk daha güvende hissedecektir. Depremden önemsiz bir afetmiş gibi bahsedip, deprem anında büyük tepkiler verirseniz çocuğun içsel bir çatışma yaşamasına ve aynı zamanda çocuk ile aranızdaki güvenin zedelenmesine sebep olabilirsiniz.

Tüm çabalarınıza rağmen çocuğunuz yoğun bir şekilde deprem korkusu yaşıyorsa ve bu korkusunu aşamıyorsa mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.

 

 

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI