?>

Su can almasın can versin

2 yıl önce

Muğla denince akla tarım ve turizm gelir. Her ikisi için de su ve su kaynakları oldukça önemli ve değerlidir. Gel gelelim son zamanlarda haberlere konu olan başlıklar hep ya bir sel felaketi ya da körfez kirliliği oldu. Bu talihi ve bu tür anılmaları temizlemek de yine Türkiye’de su denince akla gelen kurum yöneticilerine, su üzerine ihtisas yapmış akademisyenlere ve pek tabi ki ilgili bakanlıklara düşüyor.

9- 12 Ekim tarihleri arasında Muğla’da yapılacak 10. Hidroloji Kongresi’nde hem Muğla’nın hem de ülkemizin su ile ilgili çözüm bekleyen sorunlarına çareler aranacak.

Peki bu sorunlar neler?

Ülkemiz özellikle son yıllarda kentsel alanların artması, kontrolsüz yapılaşma, altyapı eksikliği, muhtemel iklim değişikliği ve yerel yönetimlerin yerinde ve zamanında tedbirler almakta gecikmesi gibi sebeplerden dolayı su sorunlarıyla boğuşmakta.

Bu sorunlar ; yerleşim alanlarına yeterli miktar ve kalitede içme suyu sağlanamaması, arıtma ve kanalizasyon şebekelerinin yetersizliği, yağmur suyu drenaj hatlarının eksikliği, tarımsal sulamaların etkin yapılamaması, akarsu göl ve deniz ortamlarının kirlenmesi, baraj, bağlama, taşkın koruma yapıları gibi tesislerin inşası ve inşası sonrasında oluşan problemler, sulak alanların ve doğal drenaj alanlarının tahrip edilmesi olarak sıralanabilir.

Kentsel altyapı problemlerinin büyük bir kısmını oluşturan su kaynaklı problemlerin çözümü için bilimsel platform olan Hidroloji Kongresi bu sene Muğla’da toplanacak. Kongrenin Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencileri açısından da ufuk açıcı bir etkisi olacağı tartışılmaz.

Kongrenin Muğla’da yapılması için en çok emek veren isim hiç şüphesiz MSKÜ CBS&UZAL Merkez Müdürü aynı zamanda Kongre Organizasyon Komitesi Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik. Özçelik konuyla ilgili basına verdiği yazılı demeçte “10. Ulusal Hidroloji Kongresi, üniversitelerimizin İnşaat Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği ve Ziraat Mühendisliği gibi bölümleri başta olmak üzere birçok disiplinden oluşan ve su bilimine yönelik faaliyet gösteren saygın bilim insanlarını bir araya getirmektedir. Bunun yanında, su bilimleri konusunda teknik, ticari, sanayi ve hizmet altyapısını temsil eden yerel yönetimleri, kamu kurum ve kuruluşlarını ve özel sektör temsilcilerini buluşturacaktır. 10. Ulusal Hidroloji Kongresi kapsamında ilgili tüm kesimleri bir araya getirerek, güncel bilimsel birikimin paylaşılacağı, geleneksel ve yenilikçi teknoloji ve uygulamaların tartışılacağı, yeni fikir ve projelerin geliştirileceği, katılımcılar arasındaki iletişim ve işbirliğinin güçlendirileceği bir ortam sunmayı hedefliyoruz. ’’ ifadelerini kullandı.

Son aylarda meydana gelen İstanbul taşkını, Bodrum, İzmir, Antalya, Denizli, Artvin, Trabzon gibi ülkemizin çeşitli noktalarında gerek yaptığımız haber  gerekse  takip ettiğimiz üzere artan yağışlar ve kentsel altyapı problemleri büyük zararlara yol açmakta ve can kayıplarına sebep olmaktadır.

Türkiye'nin en fazla yağış alan illerinin başında yer alan Muğla, çoğunluğu eğimli araziler üzerine inşa edilmiş olmasına rağmen Bodrum, Fethiye, Marmaris, Menteşe ilçeleri başta olmak üzere su sorunlarıyla sık sık ekranlarımızda ve manşetlerimizde maalesef bu şekilde yer almaktadır. Bunlar vatandaş olarak çözümsüz kalmayı ülkemize yakıştıramadığımız sorunlardır.

Bu bağlamda  su sorunlarının tartışılacağı bu büyük bilimsel platformun Muğla’da yapılacak olması hem takibi hak eder hem de görmezden gelinmeyecek kadar değerlidir.

9-12 Ekim’de tüm okuyucularımızı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde düzenlenecek etkinliğe davet ediyoruz. Biz de orada olacağız.

Son olarak diyoruz ki:

“Su can almasın, can versin. Suyun değeri kuyu kuruyunca değil şimdi anlaşılsın. Su bize yarınlarımıza bırakılmak üzere verilen önemli bir emanettir. İsrafının telafisi yoktur.”

 

Aşkınız baki olsun…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI